Jak ograniczyć choroby warzyw?

jak ograniczyć choroby warzyw

Plantatorzy szukają sposobu, jak ograniczyć choroby warzyw, które występują co sezon z różnym nasileniem. Sprawdzonym rozwiązaniem jest uzupełnienie konwencjonalnej ochrony fungicydowej o produkt miedziowy. Jaki wybrać, żeby spełnił swoją rolę i był bezpieczny dla warzyw?

Lista chorób, z jakimi zmagają się plantatorzy warzyw, jest długa. W ogórkach to czarna zgnilizna owoców i mączniak rzekomy dyniowatych, fuzariozy i fytoftoroza, atakujące system korzeniowy czy kanciasta plamistość liści ogórka. Na plantacjach papryki może wstępować uwiąd roślin, powodowany przez choroby odglebowe, fuzariozę lub fytoftorozę. Oprócz tego problemem są trudne do zidentyfikowania choroby, co powoduje trudności z dobraniem celowanego rozwiązania chemicznego.

ogórki choroby ogórków zwalczanie
Plantacja ogórków wymaga ochrony przed chorobami

Naturalne rozwiązanie problemu

Plantatorzy, którzy szukają sposobów, jak ograniczyć choroby warzyw, szukają naturalnych rozwiązań, mogących uzupełnić konwencjonalną ochronę fungicydową. Od kilku sezonów na rynku dostępny jest innowacyjny nawóz miedziowy, który doskonale sprawdzi się w tej funkcji. Optymalny poziom miedzi w roślinie stwarza wrogie środowisko dla patogenów chorobotwórczych, ograniczając infekcje.

 CUPERDEM zawiera organiczną miedź systemiczną, którą można stosować zarówno dolistnie, jak i poprzez fertygację. Wyróżnia s bardzo dobrą kompleksacją miedzi kwasem heptaglukonowym, dzięki czemu jest ona w 100% pobierana przez roślinyWiemy, że CUPERDEM sprawdził się u wielu producentów warzyw. Bardzo ważne jest regularne stosowanie tego produktu, a dawki są zależne od częstotliwości wykonywania zabiegówCUPERDEM bardzo dobrze miesza się z fungicydami i z nawozami dolistnymi, więc może być używany łącznie z nimi 

– mówi Krystian Kieszek z firmy Amagro.

Jak ograniczyć choroby warzyw dzięki miedzi?

Żeby zabezpieczyć rośliny przed potencjalnym zagrożeniem lub zminimalizować objawy infekcji, można zastosować CUPERDEM dolistnie w dawce 1,5-2 l/ha, na 800-1000 l wody. Produkt może być też aplikowany systemicznie, poprzez fertygację. Wówczas stosuje się 2-3 l na 1000 l stukrotnie stężonej pożywki (zbiornik B). Tak podawana miedź krąży w systemach nawodnieniowych, obmywa korzenie roślin i długofalowo zabezpiecza uprawy. Trzeba pamiętać, żeby nie stosować miedzi do fertygacji, jeżeli wcześniej gleba została zaszczepiona pożytecznymi bakteriami lub grzybami. 

papryka choroby ochrona
CUPERDEM jest bezpieczny dla roślin na każdym etapie wegetacji

Nawóz CUPERDEM ma działanie grzybobójcze i bakteriobójcze, toksyczne dla patogenów chorobotwórczych. W odróżnieniu od standardowych produktów miedziowych, opartych o tlenochlorek lub wodorotlenek miedzi, jest on bezpieczny dla roślin, nie powoduje fitotoksyczności i może być stosowany przez cały sezon wegetacyjny. Co ważne, po zabiegu jest wymagany okres karencji ani nie występują pozostałości. 

Jak ograniczyć choroby warzyw?
Przewiń na górę