Lepsza jakość jabłek dzięki tym pierwiastkom

lepsza jakość jabłek

Odpowiednio dobrane nawożenie i biostymulacja mają wpływ nie tylko na przebieg procesów wegetacyjnych w sadach, ale również na parametry uzyskanych plonów. Lepsza jakość jabłek, w tym ich jędrność, twardość i wybarwienie, to większy zysk dla sadowników.

Żeby spełnić wymagania rynkowe, producenci jabłek skupiają się na jakości owoców. Powinny być one atrakcyjne wizualnie, lepiej znosić okres przechowywania i jak najdłużej spełniać wymagania konsumentów. Podczas dokarmiania sadów należy uwzględnić dwa składniki, które znacząco poprawiają parametry owoców, a także mają wpływ na wielkość plonowania.

Celem jest wyższa jędrność jabłek

Bardzo istotnym pierwiastkiem, który wpływa na jakość jabłek, jest wapń. Ten składnik ma wielorakie działanie na rośliny i uzyskiwane owoce. Wapń zapobiega chorobom fizjologicznym, takim jak gorzka plamistość podskórna, sucha zgnilizna wierzchołkowa, zamieranie brzegów liści czy rozwidlenie korzeni. Przyczynia się też do intensywnego wzrostu wegetatywnego, wyższego plonowania, lepszej jakości zbiorów i poprawy ich właściwości przechowalniczych. Dlatego warto stosować w sadzie regularne nawożenie preparatami zawierającymi ten pierwiastek. 

jabłka wzrost owoców
Sad jabłoniowy wymaga regularnego nawożenia wapniem

Firma Amagro rekomenduje zastosowanie do tego celu nawozu CA SPRINT, który pozwala na zwiększenie stężenia wapnia w owocach. Cechuje się on wysoką przyswajalnością przez rośliny i szybkością działania. Produkt nie zawiera chlorków, więc można go bezpiecznie stosować nawet przy wysokich temperaturach. Odpowiednie pH zapewnia dobrą mieszalność z innymi preparatami, w tym ze środkami ochrony roślin. CA SPRINT aplikuje się dolistnie lub doglebowo, w dawce 5-8 l/ha.

Zwyżka plonu o lepszych parametrach

Badania i doświadczenia wykazały, że stosowanie produktów zawierających krzem przynosi liczne korzyści. Krzem poprawia pobieranie składników pokarmowych, zwiększa odporność na stres abiotyczny, np. niskie temperatury, upały, suszę, wiatr czy zasolenie, oraz pozytywnie wpływa na parametry jakościowe plonu. 

– Polecamy sadownikom nasz produkt ECKOSIL do poprawy jakości owoców: zwiększenia jędrności i utrzymania długotrwałych właściwości przechowalniczych. Dzięki temu jabłka mogą bezproblemowo przetrwać transport i trafiają do handlu w bardzo dobrym stanie. Oprócz utrzymania wysokiej jędrności drugim ważnym aspektem jest wzrost masy owoców 

– mówi Ryszard Marczak z firmy Amagro.

Biostymulator ECKOSIL zawiera krzem w formie kwasu ortokrzemowego. Ten mikroelement poprawia pobieranie składników pokarmowych, zwiększa odporność roślin na stres abiotyczny, a przede wszystkim wpływa na parametry jakościowe plonu. Produkt stosuje się dolistnie lub poprzez fertygację, w dawce 0,5 l/ha. Można wykonać zabieg, łącząc go z fungicydami lub z innymi produktami nawozowymi.

dojrzewające jabłka w sadzie
Atrakcyjne wybarwienie to jeden z atutów dla kupujących

Wapń i krzem to lepsza jakość jabłek

Sadownicy, którzy włączyli do programu zabiegów odpowiedni produkt wapniowy, odnotowali podczas pomiarów, że średnia jędrność jabłek wzrosła. Zauważalnym efektem było również ograniczenie występowania korka na owocach niektórych odmian. Kolejne ważne aspekty, które wskazywali producenci, to wyeliminowanie chorób przechowalniczych oraz lepsza jakość owoców przechowywanych w chłodniach.

W gospodarstwach, gdzie stosowany był ECKOSIL, średnia waga skrzyniopalet w momencie zbioru owoców zwiększyła się nawet o 20-30 kg w stosunku do wcześniejszych lat, czyli o ok. 10-15% masy towaru. Sadownicy stwierdzali również większy ciężar właściwy owoców, poprawę ich twardości oraz brak utraty jędrności w okresie przechowywania.

Lepsza jakość jabłek dzięki tym pierwiastkom
Przewiń na górę