Krzem i wapń w owocach jagodowych

krzem i wapń w owocach jagodowych

Owoce takie jak truskawka, malina czy borówka są specyficznymi produktami ze względu na krótką przydatność do spożycia. Plantatorzy muszą koncentrować się na jakości plonów, żeby zapewnić im jędrność, trwałość, atrakcyjny wygląd i smak. Sprawdzonym sposobem wspomagania plantacji jest zastosowanie takich mikroelementów, jak krzem i wapń w owocach jagodowych.

Owoce, jakich oczekują klienci, powinny być duże, dobrze wybarwione, zdrowe i smaczne. Większa jędrność i twardość sprawia, że są one mniej podatne na choroby, takie jak szara pleśń czy brunatna zgnilizna. Sprawdzonym sposobem wspomagania plantacji owoców jagodowych jest zastosowanie takich mikroelementów, jak krzem i wapń. Ta kompozycja składników daje znakomite efekty, budując wysokiej jakości, atrakcyjny handlowo plon. Po jakie rozwiązania sięgnąć, żeby uzyskać optymalne działanie?

Krzem w nowoczesnej formulacji

ECKOSIL firmy Amagro zawiera bardzo dobrze przyswajalny krzem w formie kwasu ortokrzemowego oraz mikroelementy: żelazo, cynk i molibden. Wspomaga on pobieranie składników odżywczych, ogranicza skutki stresu roślin i poprawia jędrność, wielkość oraz masę owoców. Dzięki wzmocnieniu ścian komórkowych przez krzem zwiększa się ich odporność na choroby i szkodniki, także jakość pozbiorcza plonów. Aplikuje się go po kwitnieniu, w okresie zawiązywania owoców. Po zastosowaniu produktu nie jest wymagany okres karencji.

Standard nawożenia: krzem i wapń w owocach jagodowych

– ECKOSIL powinien stać się standardem w uprawie roślin jagodowych, takich jak truskawka, malina, borówka i inne owoce miękkieMa optymalne ph, więc idealnie miesza się z innymi produktami, np. z nawozami wapniowymi, i poprawia przyswajanie składników pokarmowych. Zalecamy stosowanie do oprysku nalistnego mieszaninę 0,5 l ECKOSIL-u i 5 l CALCIO SPRINT, który nie zawiera azotu, dlatego nie pobudza roślin do wzrostu, natomiast poprawia jakość plonu. W ciągu sezonu powinno się wykonać 3 takie zabiegi, aby osiągnąć jak najlepszy efekt

– radzi Krystian Kieszek z firmy Amagro.

owoce jagodowe wysoka jakość

ECKOSIL sprawdza się m.in. w malinach, w przypadku których bardzo ważna jest jędrność i kondycja pozbiorcza. Jak wynika z obserwacji, po zastosowaniu produktu ECKOSIL w mieszaninie z CALCIO SPRINT maliny są mniej podatne na rozpadanie się.

Krzem i wapń w owocach jagodowych
Przewiń na górę