Miedź i krzem w uprawach jagodowych

miedz i krzem w uprawach jagodowych

Miedź i krzem w uprawach jagodowych mają duże znaczenie w stymulowaniu odporności roślin. Ich stosowanie to sprawdzony sposób na wspomaganie plantacji. Ważne, żeby podawanie tych mikroelementów było regularne, ponieważ korzystnie wpływa to na kondycję roślin i pozwala uzyskać owoce wysokiej jakości.

W uprawach pod osłonami trwa kwitnienie truskawek – w przypadku odmian wczesnych, takich jak Rumba, proces ten jest już w pełni, widoczne są pierwsze kształtujące się owoce. To odpowiedni moment, żeby zapewnić roślinom dodatkowe wsparcie, stosując nawożenie i biostymulację. 

– Dwa podstawowe rozwiązania, których zawsze używam, sterując plantacją, to CUPERDEM oraz ECKOSIL firmy Amagro. Ich systematyczne stosowanie daje wiele korzyści: poprawia ogólnoustrojową odporność na stresy, takie jak patogeny czy insekty, wpływa na zdrowotność roślin oraz na jakość plonu

 – mówi Radosław Łaźny, doradca agronomiczny.

Radosław Łaźny na plantacji tunelowej truskawek

Miedź sposobem na odporność

Nawóz CUPERDEM zawiera organiczną miedź w innowacyjnej formie – skompleksowaną kwasem heptaglukonowym. Charakteryzuje się ona wysoką przyswajalnością oraz bardzo dobrym działaniem wgłębnym i systemicznym w roślinie. Nie pozostawia natomiast niekorzystnego stężenia w glebie. Miedź jest niezbędnym pierwiastkiem, pełniącym kluczową rolę w wielu procesach, takich jak fotosynteza, oddychanie, uwalnianie wolnych rodników czy lignifikacja tkanek. Utrzymanie stałego, optymalnego poziomu tego mikroelementu stymuluje odporność roślin, zmniejsza ich podatność na czynniki chorobotwórcze oraz ogranicza infekcje.

CUPERDEM może być stosowany łącznie ze środkami ochrony roślin oraz nawozami dolistnymi. Aplikacja z fungicydami przyczynia się do wzmocnienia ich działania. Powoduje też, że rośliny stają się bardziej odporne na choroby grzybowe oraz bakteryjne. Jeśli chodzi o uprawę owoców jagodowych, takich jak truskawka, malina czy borówka, powinno się stosować ten nawóz przez cały okres produkcji – zarówno w tunelach, jak i w uprawach polowych. Zabiegi powinny być wykonywane co 7-10 dni, a zalecana dawka wynosi 1,5-2 l/ha.

Krzem wpływa na jakość plonu

Biostymulator ECKOSIL zawiera kwas ortokrzemowy, czyli najlepiej dostępną dla roślin i najłatwiej przyswajalną formę krzemu. Produkt ma w składzie również żelazo, cynk i molibden. Zadaniem krzemu jest poprawa wchłaniania i transportu składników pokarmowych oraz wielkości i parametrów jakościowych plonu. Wzmacnia on roślinę, dzięki czemu zwiększa się jej odporność na stresy abiotyczne, takie jak niskie temperatury, upały, susza, wiatr oraz zasolenie. Wzrasta także odporność na uszkodzenia związane z niedoborami wody.

Bardzo ważnym aspektem działania krzemu, który trafia do komórek roślin i wysyca je, jest ograniczanie kiełkowania grzybni. Przyczynia się to do zapobiegania infekcjom, a dzięki temu straty spowodowane chorobami grzybowymi są mniejsze. Ponadto odpowiedni poziom tego mikroelementu w roślinie działa drażniąco i odstraszająco na szkodniki. Wspomaga również rozwój włosków na dolnej stronie blaszki liściowej, utrudniając owadom żerowanie.

ECKOSIL stosuje się w uprawach jagodowych, w tunelach i w polu, przez cały sezon wegetacyjny. Zalecane są 2-4 zabiegi, każdorazowo w dawce 250-300 ml/ha. Produkt można mieszać ze środkami ochrony roślin. Ma on niskie pH, więc nie zmienia odczynu cieczy roboczej, co ma duże znaczenie dla efektywności wykonywanych zabiegów.

Miedź i krzem w uprawach jagodowych – ważna jest systematyczność

Aby uzyskać optymalne efekty, zarówno nawóz CUPERDEM, jak i biostymulator ECKOSIL powinny być aplikowane regularnie. Warto pamiętać, że produkt krzemowy należy stosować aż do zakończenia owocowania. Polepsza on parametry owoców i wydłuża ich jakość pozbiorczą, co w przypadku owoców jagodowych ma ogromne znaczenie.

– Systematyczne stosowanie produktów CUPERDEM oraz ECKOSIL przyniesie najlepsze efekty i wysokie plony. Miedź wzmocni odporność upraw na choroby grzybowe, a krzem zapewni lepszy wigor roślin oraz większą jędrność i lepszą jakość owoców

– podkreśla Krystian Kieszek z Amagro.

Krystian Kieszek z Amagro rekomenduje CUPERDEM i ECKOSIL

Obydwa produkty mogą być używane również do fertygacji. Dawka CUPERDEM-u wynosi wówczas 2,5 l (do zbiornika B na 1 000 litrów stukrotnie stężonej pożywki), a ECKOSIL-u 1 l (jw.). Taki sposób dostarczania roślinom miedzi i krzemu przez cały okres fertygacji daje efekt stałej stymulacji, charakteryzuje się szybkim działaniem oraz jest całkowicie bezpieczny dla liści i kwiatostanów.

Miedź i krzem w uprawach jagodowych
Przewiń na górę